Hoe bepaal ik de waarde van mijn oude wijn?

Wist u dat 97% van de wijnen binnen 3 jaar geconsumeerd moet worden? Onder de 3% die overblijft, vallen de exclusieve vintage wijnen waar wij ons oog op laten vallen. Heeft u een oude wijncollectie of wellicht een wijnkelder in uw bezit? VINEUT Rare & Vintage Wines komt graag bij u langs voor een wijntaxatie. Voor die tijd alvast zelf oriënteren? We leggen u in deze blog uit waar u op moet letten.

Oogstjaar wijn

Bij het kopen van een huis kijkt u naar het bouwjaar; bij wijn is dat het jaar waarin de druiven zijn geoogst. Is de wijn afkomstig uit een goed jaar, dan is de wijn meestal al meer waard. Daarbij wordt gekeken naar de druif, de grond en de (weers)omstandigheden waarin de wijn is gemaakt. De zon geeft druiven de beste kans op een mooie rijpheid, maar een te warme zomer is vaak ook weer niet bevorderlijk. In wijnlanden met een onvoorspelbaar klimaat kan de kwaliteit van de oogstjaren erg schommelen; de wijnen uit wijnlanden met een voorspelbaar klimaat zijn vaak consistenter in kwaliteit. Let wel: een slechter oogstjaar voor rode wijn hoeft niet een slecht oogstjaar te betekenen voor witte wijn uit dezelfde streek.

Een aantal exceptionele wijnjaren op een rij:
• Bordeaux: 1945, 1961, 1982, 1986, 1989, 1990, 2000, 2005, 2009, 2010, 2015, 2016
• Spanje: 1994, 2001, 2004, 2005, 2010, 2016, 2019
• Bourgogne: 1985, 1990, 1996, 2002, 2005, 2010, 2014, 2015, 2016
• Piemonte: 1971, 1974, 1982, 1985, 1989, 1990, 1996, 2001, 2006, 2007, 2010, 2013, 2016
• Toscane: 1985, 1997, 1999, 2006, 2010, 2015, 2016
• Champagne:1976, 1982, 1985, 1990, 1995, 1996, 2002, 2008

Waarde-bepalen-oude-wijn
Bewaring wijnfles

Het vulniveau, de kleur, de capsule en het label vertellen veel over hoe de flessen zijn bewaard. De bewaring is van groot belang voor de waarde van uw wijnen. Denk hierbij aan een duistere, reukloze ruimte met een constante temperatuur tussen de 10 en 15°C. Een luchtvochtigheid van 75 tot 80% is perfect en bevordert het behoud van de kwaliteit aanzienlijk. Als de luchtvochtigheid aan de buitenkant van de fles te laag is, wordt de kurk te droog en dringt er zuurstof via de kurk naar binnen. Door de wijnfles liggend te bewaren, wordt de kurk aan de binnenzijde van de fles vochtig gehouden door de wijn.

Conditie van de wijn(fles)

Capsule
Allereerst beoordelen we de capsule van de wijnfles. Een fles met een capsule in perfecte staat wijst op een goede wijnconditie. Bij gaatjes of witte of groene puntjes heeft er corrosie plaatsgevonden en is de kurk vaak doordrenkt met wijn.

Vulniveau
De producent vult de fles tot de hals, maar tijdens de veroudering kan de wijn door de kurk verdampen. Dit is op zich een natuurlijk proces, maar het moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Mocht het vulniveau onder ‘low shoulder’ niveau zijn, wijst dit vaak op slechte bewaring of een probleem met de kurk. In dit laatste geval heeft er bijvoorbeeld oxidatie plaatsgevonden.

Oxidatie
Wijn oxideert als het in aanraking komt met lucht. Dit geldt zowel voor wijn in de gistingskuip, het vat en de fles. Het kan plotseling gebeuren door een grote dosis zuurstof of heel geleidelijk, als er lucht via de kurk de fles in dringt. Hierdoor kan de wijn dof en troebel worden waardoor je er niet meer doorheen kunt kijken. U kunt dit zelf controleren met een zaklamp. Houd de zaklamp tegen de fles aan en test of u het licht aan de andere kant van de fles nog kunt zien. Als u er niet meer doorheen kunt kijken, is dat over het algemeen geen goed teken. Daarentegen zijn er bijvoorbeeld ook ongefilterde wijnen die van nature troebel zijn of door een donkere druifsoort. Het is dus erg afhankelijk van de wijn die u beoordeelt.

Wijntaxatie aanvragen bij VINEUT Rare & Vintage Wines?

VINEUT Rare & Vintage Wines zorgt altijd voor een goed aanbod, inclusief duidelijke onderbouwing waarom de ene fles in topconditie is, en de andere gebreken vertoont. Lees er hier meer over en vraag direct een taxatie aan. Wij zijn erg benieuwd naar uw collectie!

Nieuws van vineut

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze laatste aanwinsten!